Scroll Top

Какво включва печелившата комбинация за редуциране на целулита?

Целулит - Как да го намалим и да изчезне напълно

Искали ли сте да изкорените целулита от вашето тяло завинаги? Вероятно в борбата с портокаловата кожа сте опитвали безброй диети, разнообразни кремове и мазила, предлагащи инстантни резултати, но без успех. Истината е, че целулитът не може да бъде премахнат напълно, но той може да се редуцира значително. Успешната борба с портокаловата кожа се крие в комбинация от хранителен режим, тренировъчен план и терапии с иновативни технологии.

Ние от програмата за Body Sculpting в ETHICS Dr. Kostov знаем, че тялото и ума са едно цяло и за тях трябва да се мисли холистично. За да скулптурираме желаната форма, стартираме промяната отвътре навън, защото вярваме, че имаш правото да харесваш и тялото, и личността си. Не от суета, а от любов към себе си.

В тази статия ще ви запознаем с естеството на целулита и ще ви дадем съвети как да го редуцирате. Ето и въпросите, на които ще отговорим по-подробно в следващите редове:

 1. Какво представлява целулитът, как се образува и какви са причините за появата му
 2. Защо холистичният подход за редуциране на целулита е най-ефективен
 3. Как да подобрим режима си на хранене
 4. Защо редовната физическа активност е важна
 5. Защо да се доверим на иновативните безоперативни технологии за редуциране на целулит

1. Какво представлява целулитът, как се образува и какви са причините за появата му

В съвременната козметология, думата целулит е термин определящ състояние на кожата, при което нейният релеф се нарушава в следствие на неравномерно натрупване на подкожна мастна тъкан и циркулаторни проблеми. Целулитът, наричан още “портокалова кожа”, се обуславя с характерни неравности по хиподермата и в повечето случаи се локализира в зоната на ханша, бедрата, корема, подбедриците и задната част на ръцете. Той засяга както жените така и мъжете, като по-често от него страдат дамите. Статистиките сочат, че 90% от жените получават целулит в даден момент от живота си.

Има различни скали за класифициране на целулита според неговата тежест. Най-лесна за използване е 3 степенната скала на Нюрнберг-Мюлер:

 • Степен 1: Начало на проблема. Тук притока на кръв намалява и лимфния дренаж в засегнатата зона се влошава. Метаболитните процеси се забавят и започва задържане на токсини. Кожата става бледа, с по-ниска температура и намалена еластичност след мускулна контракция. На този етап при легнало или изправено положение няма визуални изяви на целулит, но при натиск се наблюдават добре оформени трапчинки.
 • Степен 2: В следствие на продължителен период на лимфен застой се получава възпаление на тъканите и акумулиране на токсини, които все повече пречат на нормалния лимфен поток. Раздуването на мастните клеки уплътнява съединителната тъкан, което прави повърхността на кожата неравна. На този етап целулитът се забелязва при изправено положение и могат да се напипат гранулации в по-дълбоките слоеве. В легнало положение портокаловата кожа е слабо забележима.
 • Степен 3: На този етап целулитът е видим във всяко положение на тялото. Деформациите на кожата са все по-ясно изразени. По засегнатите зони се виждат и напипват уплътнени болезнени бучки, а кожата изглежда подпухнала или атонична.

Как се образува целулитът

Образуването на целулит е пряко свързан с мастните клетки в най-повърхностния слой на подкожната тъкан (хиподермата). Около мастните клетки има вертикални влакна съединителна тъкан. Тези влакна започват от дермата, минават през хиподермата и се залавят за фасциите под нея. При значително нарастване по обем мастните клетки избутват нагоре и издигат надлежащата кожа, а влакната я придърпват, като по този начин се образуват хлътвания. Това води до получаването на т.нар. “портокалов” вид на кожата.

Със задълбочаване на проблема, мастните клетки притискат кръвоностните и лимфните съдове и затрудняват микроциркулацията на кожата. Това, от своя страна, води до натрупването на отпадни продукти и лимфен застой в подкожната тъкан, което превръща целулита от естетичен, в метаболитен и здравословен проблем.

Какви са причините за появата на целулит

Точната причина за образуването на целулит не е напълно доказана, но за неговата поява допринасят множество фактори. Сред тях са:

 • Хормонални фактори – За основен „виновник“ за образуването на целулит се смята женският полов хормон – естроген. При навлизане в менопауза, естрогенът при жените намалява, с това и притокът на кръв към съединителната тъкан. Това води до увеличение на мастните клетки, по-ниска циркулация в зоната и по-ниско производство на колаген. За появата на портокалова кожа допринасят и други хормони, като инсулин, адреналин, норадреналин, тероидните хормони и пролактинът.
 • Генетични фактори – Тези фактори са свързани с предразположеността и индивидуалните особености на всеки организъм. Такива са скоростта на метаболизма, разпределението на подкожните мазнини, етническата принадлежност и кръвообращението.
 • Неправилно хранене – Високата консумация на транс-мазнини, въглехидрати и сол и недостатъчният прием на вода, фибри и зеленчуци допринасят за образуването на целулит. Алкохолът, кафето и тютюнопушенето също се свързват с влошаването на състоянието на кожата и появата на целулит.
 • Недостатъчна физическа активност – Рискът за образуване на целулит е по-голям при хората, които водят заседнал начин на живот. Лошото кръвоснабдяване и влошеният лимфен дренаж, дължащи се на липсата на физическа активност, могат да стимулират процеса при образуването на целулит.
 • Стрес и съвременен начин на живот – Стресът повишава значително нивата на катехоламините адреналин и норадреналин, които са част от хормоните влияещи за натрупването на мазнини. Носенето на прекалено тесни и полепнали по тялото дрехи и бельо може да ограничи свободната циркулация на кръвта към бедрата и седалището и да допринесе за развитието на целулит.

2. Защо холистичният подход за редуциране на целулита е най-ефективен

Широко разпространено е схващането, че целулитът засяга единствено хората, които са с наднормено тегло, но това съвсем не е така. Ниското тегло не гарантира защита срещу целулит. Портокаловата кожа е възможно да се срещне дори при спортисти.

Истината е, че при вече образувал се значителен целулит е много трудно той да се премахне напълно. За съжаление, целулитът често не реагира на самостоятелни традиционни диети и упражнения. Поради специфичния си начин на образуване, целулитът може да се запази дори след значително намаляване на подкожната мастна тъкан и да се наблюдава при сравнително слаби хора. Затова най-успешно той се редуцира с комбинирана програма от естетични процедури, индивидуални тренировъчни и хранителни режими.

В секцията за Body Sculpting в ETHICS Dr. Kostov нашите специалисти подхождат холистично към личността и създават индивидуален план за справянето с предизвикателството на всеки. След безплатна консултация, ние ви изготвяме индивидуален план съобразен с вашите нужди, навици и цели. Той включва: безоперативни естетични процедури с водещи апаратни технологии – VelaShape III и X-WAVE, хранителен режим с възможност за приготвяне на индивидуално меню, тренировъчен режим, анализ на резултатите и грижа по време на и след програмата.

Добрият план ще ви мотивира и ще се погрижи вие да продължите да поддържате фигурата си, дори след края на изготвената от нас програма.

Безплатна консултация в Ethics Body Sculpting

3. Как да подобрим режима си на хранене

Храната, която консумираме несъмнено играе водеща роля в оформянето на нашата фигура. Сам по себе си обаче, хранителният режим не би бил достатъчен за постигане на желаните резултати. Комбинирането му в програма с естетични процедури и тренировки е ключът към ефективната борба срещу портокаловата кожа. Ето няколко съвета за това как да подобрите хранителните навици в ежедневието си и това да ви помогне в целта за постигане на гладка и стегната кожа без целулит.

 • Яжте храни богати на витамин CХраните с богато съдържание на витамин С оказват благоприятно влияние върху състоянието на кожата. Тук спадат цитрусите, зеленолистните растения, лютите чушки, както и някои други плодове и зеленчуци. Ягодите са също с високо съдържание на витамин С. Те редуцират оксидативния стрес и са изключително полезни при умора и възстановяване след тежко боледуване. А лютите чушки, освен, че са богати на витамин С, съдържат капсаицин, който подпомага бързото изгаряне на калориите и влияе благоприятно върху процесите на кръвоснабдяване на кожата.
  Консумирайте повече зеленчуци
  Зеленчуците освобождават организма от задържаните течности и заздравяват цялостната структура на кожата. Спанакът, карфиолът, морковите, доматите, краставиците, целината, аспержите и лука са препоръчителни, тъй като са богати на лецитин и антиоксиданти, което ги прави много добри диуретици. Авокадото, чесънът и аспержите спомагат изгарянето на мазнините, подхранват и укрепват еластичността на кожата.
 • Консумирайте повече разтворими фибриРазтворимите фибри се намират в бобовите растения, овесените трици, ядките и семената. Бобовите храни като нахут, леща, боб и грах са изключително добър източник на фибри, полезни при възпаления на съединителната тъкан, откъдето произлиза същината на проблема с целулита.
 • Заложете на нискомаслени, висококачествени протеиниВисококачествените протеини като риба, соеви култури и здравословни мазнини като авокадо, маслини и кокос ще ви дадат отличен старт в борбата с портокаловата кожа.
 • Избирайте пълнозърнести храни вместо рафинираниПълнозърнестите храни имат високо съдържание на фибри, което ги превръща в източник на повече енергия за деня. Освен това те гарантират по-траен прилив на енергия. В пълнозърнестите храни включваме пълнозърнеста паста, пълнозърнест ориз, пълнозърнест хляб, ленено семе, киноа, елда и булгур.
 • Пийте повече вода и по-малко газирани напиткиВодата хидратира кожата и помага на организма ви да се отърве от нежеланите токсини. Газираните напитки, обаче, освен че съдържат шокова доза захар, задържат вода в тялото и нарушават микроциркулацията, което води до появата на отоци. Заменете ги с минерална вода, сок от прясноизстискани плодове или здравословни домашни лимонади.
 • Ограничете солта, рафинираната захар, алкохола, цигарите и кафетоОсвен, че това ще ви помогне в борбата с нежелания целулит, ограничаването на солта, рафинираната захар, алкохола, цигарите и кафето ще подобри цялостното ви здраве.

4. Защо редовната физическа активност е важна

Редовната физическа активност е от съществено значение не само в борбата с целулита, но и за цялостното ви здраве. Упражненията подпомагат изгарянето на мазнините, дренират проблемните зони и предпазват мускулите от хипотрофия (загуба на мускулна маса). За най-ефективни резултати в борбата с портокаловата кожа, обаче, е най-добре тренировъчният ви план да бъде комбиниран с индивидуален хранителен режим и естетични процедури.

За редуцирането на целулит, най-ефикасно е съчетанието от аеробни упражнения и силова тренировка. Самите аеробни упражнения изгарят мазнините, а силовата тренировка оформя и дава обем на мускулите. По този начин рискът от това след изгаряне на мазнините кожата да остане отпусната и да виси, изчезва.

В следващите редове сме събрали идеи за активности, които може да включите в ежедневието си и да предприемете първите стъпки към хармоничното оформяне на тялото и редуцирането на целулита.

 • Силови тренировки във фитнес залата или у дома
  Силовите упражнения използват съпротива за увеличаване на мускулната маса. При жените те не водят до значителна хипертрофия на мускулатурата, както при мъжете, поради ниските нива на тестостерон. Натрупването на мускулна маса, дори и в малки количества, повишава общия енергоразход на тялото и то започва да гори повече калории.
  При силовите упражнения може да използвате както тежести, като съпротива при упражнения като клекове, преси, тяги, коремни преси и лицеви опори, така и собственото си телесно тегло. Освен специализирано фитнес оборудване, в домашни условия може да използвате гири, фитбол топки, ластични ленти за разтягане и други. Препоръчително е да започнете с ниско натоварване и постепенно да го увеличите.
 • Степ аеробика
  Ако сте от хората, които не обичат еднообразните високоинтензивни упражнения, то тогава може би степ аеробиката е за вас. Тя представлява кардио тренировка, която се основава на прости хореографски движения върху специална платформа. Степ аеробиката включва разнообразни упражнения с различна интензивност натоварващи значително мускулите на краката и задните части. За оптимално изгаряне на мазнините, тя трябва да трае поне 30 минути.
 • Плуване
  В допълнение към многото си ползи за здравето, плуването също така спомага за редуциране на целулита. Налягането на водата създава масажен ефект върху кожата. При всяко едно движение, циркулацията се подобрява и кожата се снабдява с кръв. Укрепените мускули и подобрената циркулация са най-добрите предпоставки за оформяне на тяло без досадни вдлъбнатини.
  Важно е да се отбележи, че плуването е сред най-подходящите физически активности за хора с наднормено тегло, тъй като то не натоварва ставите. Водната аеробика и водният спининг също редуцират напрежението в ставите, което ги превръща в чудесен избор за хора с проблеми в тази област.
 • Спорт сред природата
  Колоезденето и бягането сред природата са отличен начин да разнообразите вашите тренировки на закрито. Колоезденето основно натоварва мускулите на бедрата и седалището, където най-често се локализира целулитът. Бягането, от друга страна, натоварва цялото тяло и допринася за заздравяването на костите и сухожилията. Препоръчва се и бягането по плажа, тъй като пясъкът обира натиска върху ставите и спомага да се тренират много повече мускули.
 • Активности в ежедневието
  Освен посещенията във фитнес залата, можете да изгорите много калории, като увеличите физическото си натоварване през деня. Например, вместо да използвате асансьора, се опитайте да изкачите стълбите на вашето жилище. Ако използвате кола или градски транспорт, веднъж или два пъти седмично го заменете с ходене на работа пеша. Задълженията в дома, също могат да ви помогнат с изгарянето на мазнини и редуцирането на целулита. Градинарството, бърсането на прах и пускането на прахосмукачка могат да се окажат ефективни в борбата с нежеланите мазнини.

5. Защо да се доверим на иновативните безоперативни технологии за редуциране на целулит

Ние от ETHICS Dr. Kostov, с нашата програма за Body Sculpting използваме най-новите и безоперативни технологии в съвременната медицинска естетика, за да предоставим на клиентите си ефективни и комфортни процедури. Използваме експертизата на водещи специалисти в областта на естетичната медицина и работим със световно признати технологии – VelaShape III и X-WAVE , които са напълно безопасни и одобрени от FDA. Процедурите, извършвани в комбинация от двата апарата, са подходящи за зоната на ханша, бедрата, корема, подбедриците и в определени случаи заедната част на ръцете.

Оформяне на тялото с VellaShape III

VelaShape III е най-известната технология за безоперативно стягане на кожата и за редукция на целулита. Апаратът използва комбинация от инфрачервена светлина, биполярна радиочестота и вакуум, за да предизвика дълбоко загряване на тъканите и колагеновите фибри. По този начин повишената температура увеличава кръвообращението, стимулира лимфния дренаж, подобрява клетъчния метаболизъм и засилва образуването на нов колаген. Всичко това води до видимо гладка, еластична и стегната кожа, с редуциран целулит. Клиентите ни споделят, че процедурата им действа като приятен, отпускащ и загряващ масаж.

Оформяне на тялото с X-WAVE

X-WAVE е иновативна технология за редуциране на целулита и за подобряване на цялостното състояние на кожата. Апаратът, използва силата на насочените вибрации, които засилват микроциркулацията в третираните тъкани и им помагат да се освободят от излишните токсини. Терапията редуцира подкожните сраствания, които предизвикват появата на портокалова кожа напълно безоперативно и безболезнено, без необходимост от възстановителен период. Клиентите не изпитват дискомфорт, а резултатите са видими след първата терапия.


Редуцирането на портокаловата кожа е напълно възможна и вие вече знаете как. Време е да пристъпите към оформянето на вашите тяло и ум с Body Sculpting в ETHICS Dr. Kostov. Запазете своята безплатна консултация още сега или ни се обадете на +359 893 333 384.

ЗАПАЗЕТЕ ЧАС ЗА КОНСУЛТАЦИЯ
Свалете наръчника за „Трите най-важни фактора за изящна фигура“