Всичко за стриите: Причини за образуването им и начини за справянето с тях

FB_OG_Vsichko_za_striite_1126x540

Стриите – онези неканени гости, които незабележимо се промъкват в ежедневието ти и те застрашават, че ще останат завинаги. Те са предизвикателство, срещу което никой не е застрахован. Какво представляват стриите? Кога, как и защо се появяват? Възможно ли е да премахнем вече образувалите се такива и да предотвратим появата на нови, ще отговорим в следващите редове.

Ние от Ethics Body Sculpting ти помагаме да заличиш несъвършенствата по кожата като подхождаме холистично към желаната ти форма. Премахваме стриите с помощта на Stria Ex – единствената в България иновативна технология, която редуцира стриите безболезнено до 80%. Комбинираме професионални процедури с козметика за домашна грижа. Освен за правилното лечение на несъвършенствата по кожата, ние се грижим и за тяхното предотвратяване като изготвяме индивидуален хранителен и тренировъчен режим на нашите клиенти. Ние вярваме в ефективните и дълготрайни резултати, затова насърчаваме поддържането на здравословен начин на живот. Смятаме, че всеки има правото да се чувства добре в собствената си кожа. Не от суета, а от любов към себе си.

В тази статия нашите специалисти ще дадат отговор на въпросите:

 1. Какво представляват стриите и какви са причините за образуването им
 2. Как можем да предотвратим появата на стрии
 3. Какви са възможностите за пълното премахване на стрии
 4. Защо терапиите със Stria Ex са най-добрият начин за премахването на стрии
 5. Защо е важен комбинираният подход при премахването на стриите

Безплатна консултация

1. Какво представляват стриите и какви са причините за образуването им

Стриите или така наречените кожни пукнатини са често срещан козметичен проблем. Те са гладки белези с продълговата форма, които в ранен стадий от развитието си имат розовочервеникав цвят, а след време избледняват и придобиват белезникав вид. Стриите са атрофични лезии на кожата, които се появат при нарушение на съединителната тъкан. Най-често са реакция, причинена от прекомерното разтягане на дермиса и епидермиса и различните нарушения в синтеза на еластин и колаген. При естествения заздравителен процес на организма, в засегнатата зона се оформя тъкан без еластични влакна, което води до деформация на повърхността на кожата под формата на стрии. Обастите, където стриите се локализират включват:

 • Корем
 • Бедра
 • Седалище
 • Гърди
 • Рамене
 • Подмишници
 • Долна част на гърба
 • Горна част на ръцете

Основната връзка между тези области е, че това са все части от тялото, където организмът има склонност да натрупва мастна тъкан.

Както жените, така и мъжете страдат от появата на стрии. Според статистически проучвания, обаче, нежният пол е по-потърпевш от появата на тези белези. Около 90% от дамите се сблъскват с това предизвикателство в даден етап от живота си. Стриите могат да повлияят негативно върху самочувствието на всеки. Предпоставка и причина за тяхното образуване могат да бъдат всякакъв вид внезапни промени, свързани с размера на тялото и теглото. Основни причини за появата на стрии са рязката промяна в теглото, напредналата възраст, намалената еластичност на кожата, хормоналните промени, бременността и пубертетът, генетичната предразположеност, интензивните силови тренировки, приемът на кортикостероидни медикаменти, и някои видове заболявания.

 • Рязка промяна в теглото
  В статията ни за бързи и лесни съвети за стягане на кожата, споделихме, че рязкото отслабване може да доведе до появата на отпусната кожа. Бързото увеличаване на телесното тегло, от друга страна, може да разтегне кожата и да допринесе за образуването на стрии. Рязкото наддаване на телесна маса ограничава възможността на кожата да се разтегне достатъчно бързо, което води до разкъсване на колагеновата структура под повърхността и. Резултатът е появата на кожна пукнатина в епидермиса. Тук е важно да се отбележи, че стриите като тип разкъсване на кожата не се появяват върху нейната повърхност като физическа рана, а по-скоро съществуват в епидермалния слой. За това и тяхното лечение е по-комплексно.
 • Напреднала възраст
  С напредване на възрастта кожата губи способността си да задържа хидратация и става нееластична, суха и несияйна. Епидермисът започва да произвежда по-малко хиалуронова киселина и липиди. Наблюдава се спад в нивата на колаген и функционален еластин, които са от ключово значение за еластичността и силата на кожата. В допълнение, с напредването на възрастта, кожата губи способността си да се възстановява от увреждане поради по-бавния цикъл на обновяване на кожните клетки. Тя става по-податлива на стрии, които все по-трудно се третират.
 • Бременност и пубертет
  Бременността и пубертетът са периоди белязани от множество промени, които имат силен ефект върху физиологията. Бремеността е един от най-деликатните периоди от живота на всяка жена. Той е вълнуващ и цветен, изпълнен с очаквания и предизвикателства. За съжаление, стриите са част от неприятните изненади, които се появяват вследствие на разтягането на кожата на тялото. С израстването на плода и увеличаването на корема, съединителната тъкан на кожата се нарушава и се образуват кожни пукнатини в епидермиса. Освен по време на бременността, стриите се появяват и през пубертета. Бързия растеж на тялото рязтяга кожата и съединителната тъкан в дермиса се нарушава.
 • Интензивни силови тренировки
  Стриите далеч не са предизвикателство на хората с наднормено тегло или на тези, които страдат от затлъстяване. Културистите и активно спортуващите също се сбъскват с неприятните белези по кожата. Бързото натрупване на мускулна маса може да доведе до образуването на стрии, най-често в областта на бицепса и раменете. Тук не липсата на физическа активност, а прекомерната такава може да се окаже проблем.
 • Генетична предразположеност
  Както при целулита, така и тук, генетиката играе водеща роля при определянето на риска от образуването на стрии. Ако ваш родител страда от това предизвикателство, вероятността и вие да получите стрии в даден етап от живота си е голяма. Причината е, че между поколенията се предава ген, който прави кожата предразположена към загубата на еластин в по-ранна възраст. Липсата на еластин в кожата води до нейното разкъсване при прекомерно разтягане. Съществуват начини, по които можете да повлияете на риска от образуването на стрии, но е малко вероятно да успеете да избегнете наследствения фактор напълно.
 • Хормонални промени
  Хормоните оказват значително влияние върху здравето на кожата. Високото ниво на тестостерон е една от основните причини кожата на мъжете да е устойчива на стрии. Тестостеронът допринася за хидратацията на кожата чрез производството на себум. Това също спомага производството на колаген, което увилечава еластичността на кожата и намалява риска от появата на стрии. При жените естрогенът е хоромнът, който оказва влияние върху здравето на кожата. Балансираните нива на естроген спомагат за поддържането на структурата и хидратацията на кожата чрез производството на хиалуронова киселина и колаген. Драстичните промени в нивата на естроген, които настъпват по време на пубертета, бременността и менопаузата, правят кожата податлива на увреждане, намалявайки нивата на естествено производство на колаген и еластин. Това води до по-тънка, по-малко еластична кожа, склонна към стрии.
 • Прием на кортикостероидни медикаменти
  Кортикостероидите са група медикаменти, характеризиращи се с мощно противовъзпалително и имуносупресивно действие. Те се използват за лечението на тежки възпалителни процеси, имунни и автоимунни заболявания, алергични реакции. Продължителният им прием може да причини напълняване. Друга възможна нежелана реакция е изтъняването на кожата и образуването на стрии.
 • Заболявания
  Възможно е стриите да са следствие от диабет или някои специфични заболявания като болестта на Къшинг. При тези заболявания се развиват специфичен тип стрии – диабетни, ятрогенни и атрофични стрии при болестта на Къшинг. Ако искате да идентифицирате дали появилите се стрии са в резултат на здравословен проблем, нашите специалисти ви препоръчват да се консултирате с медицинско лице.

2. Как можем да предотвратим появата на стрии

Превенциата е най-добрата защита. Не съществува начин, с който напълно да предотвратите появата на стрии, но с правилната грижа за кожата и тялото, вие може значително да намалите риска от тяхната поява. Балансираният хранителен режим, хидратацията, цялостната грижа за кожата, редовната физическа активност и правилното наддаване или смъкване на килограми предотвратяват образуването на стрии.

 • Балансирано хранене
  Ние сме това, с което се храним. Правилното балансирано хранене, освен, че се грижи за вашата фигура, повлиява и върху цялостното ви здраве. Консумирайте храни, съдържащи Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Това са различните видове риба, орехи и бадеми, яйца, тофу, авокадо, масло от шафран и фъстъчено масло. Заложете на храните, богати на витамин А, С и Е. Храните, съдържащи тези така полезни антиоксиданти са цитрусовите плодове и зеленолистните продукти като броколи, кейл, спанак и коприва. Заложете на продукти съдържащи колаген – костен бульон, телешки черен дроб, яйчен белтък, риба, стриди и други морски дарове. Не пропускайте да консумирате, храни с високо съдържание на магнезий и цинк. Избирайте висококачествени протеини и мазнини. Не подценявайте витамин D, тъй като той има ефект на заздравяване на рани и възстановяване на тъканите, което може да подпомогне предотвратяването на стрии. Винаги залагайте на правилната слънцезащита.
 • Хидратация
  Ако искате за избегнете появата на стрии или да предотвратите влошаването на вече съществуващите такива, е нужно да хидратирате вашата кожата отвътре. Приемайте достатъчно количество вода всеки ден. Нашите специалисти препоръчват прием на два литра – 6-8 чаши вода дневно. Избягвайте консумацията на кафе, алкохол и газирани напитки. Те дехидратират кожата, при което тя губи своята еластичност, и нарушават натуралния pH баланс на организма. Заменете ги със здравословни билкови чайове. Препоръчваме ви да ги пиете без подсладител, но ако ви е нужен такъв, използвайте мед, стевия или сироп от агаве. Избягвайте захарта под всякаква форма. Ако ви е трудно да приемате достатъчно течности, наблегнете на консумацията на храни с високо съдържание на вода – такива са краставиците, динята, доматите, спанакът, тиквичките, карфиолът, броколите и др.
 • Цялостна грижа за кожата
  Според проучвания, хората, които полагат всекидневни грижи за тялото си чрез използването на различни етерични масла и хидратираща козметика на билкова основа, се радват на значително по-здрава и еластична кожа. Хидратацията на кожата е важна както отвътре, така и отвън. Колкото по-редовно хидратирате кожата си, толкова по-малка е вероятността нейната еластичност да намалее. При хидратираната кожа разкъсванията и нарушенията в структурата и при неблагоприятни условия са много по-малко вероятни. Етеричните масла, подходящи за предотвратяването на стрии при бременност са маслата от гераниум, лавандула и цитруси. Препоръчваме ви да добавите няколко капки от тях към избрано от вас базово масло като арганово, бадемово и масло от шипки. Ако търсите повече свежест, възможно е да използвате и алое гел.На пазара съществуват редица други продукти за намаляване на стриите. Тези съдържащи ретин А (ретинолова киселина) или гликолова киселина са най-ефикасни, но често НЕ се препоръчват за употреба по време на бременност. Успехът и ефективността на тези две съставки се дължи на ексфолиращото им действие, което премахва мъртвия слой на кожата и стимулира производството на колаген и еластин.
 • Редовна физическа активност
  Редовната физическа активност е важна, защото подобрява кръвообръщението и съответно еластичността на кожата. Всякакъв вид активности – от плуване, йога, колоездене и бягане до силови тренировки и фитнес упражнения ще повлияят положително върху кожата на вашето тяло. Тук е важно да отбележим, че интензивните силови тренировки при културизма могат да доведат до разъсване на съединителната тъкан и да се получат стрии. Културистите често получават такива в зоната на гърдите, бицепса, раменете и горната част на ръцете. Приемът на анаболни стероиди също може да се окаже рисков фактор за поява на стрии по кожата, тъй като при тяхната употреба се наблюдава рязко покачване на мускулната маса.
 • Правилно наддаване или смъкване на килограми
  Моно диетите, гладът и лишенията не са начин за здравословно отслабване. При тях вие губите не мазнини, а главно течности и впоследствие също и мускулна маса. Нарушавате метаболизма си и при връщане към старите си хранителни навици, възобновявате свалените килограми с бонус стрии. Нежеланите мазнини изискват комплексно лечение. Нашите специалисти с радост ви дават 5 съвета за премахването на мастните натрупвания в областта на корема. Наддаването на килограми, макар и по-рядко срещано предизвикателство, е също е добре да се извърши постепенно, чрез балансирано и здравословно хранене и правилна грижа за кожата и тялото.

3. Какви са възможностите за пълното премахване на стрии

Вече ви запознахме с начините за предотврятяване на стрии. Балансираното здравословно хранене, правилната грижа за кожата и редовната физическа активност са ключови при превенция за появата на стрии. Сами по себе си, обаче, те не биха предоставили бързи и ефективни резултати за премахването на вече съществуващи стрии и белези по кожата. Най-добре е стриите да се третират, когато са сравнително нови – до 6 месеца след тяхната поява. Избледнелите стари стрии са по-трудни за премахване. В естетичната медицина съществуват иновативни начини за третиране на стриите. Част от тях са ресърфейсинг, микронидлинг, лазери КТП и IPL.

 • Ресърфейсинг
  Лазерният ресърфейсиг представлява аблативна или неаблативна лазерна процедура, с която се решават редица дерматологични проблеми. Той също така може да послужи като ефективен метод за подмладяване на лицето и шията. Лечението с тази технология е подходяща за лица над 40 годишна възраст. Процедурата представлява третиране на кожата с лазерни микролъчи през сканиращото устройство чрез импулсни тласъци. Нужна е употребата на упойка, болкоуспокояващи и седиращи средства. След процедурата, пациентите получават интензивни хидратанти и мехлеми. Възможно е, по преценка на специалиста, да бъдат назначени също така антибиотици, антивирусни и антигъбични средства.
 • Микронидлинг
  Микронидлингът е нехирургична намеса с цел премахване несъвършенствата от кожата чрез задействане на регенеративните процеси и стимулиране на колагенообразуването. Микронидлинг терапията се извършва с медицинско устройство с фини, позлатени игли, които създават множество малки перфорации по кожата. Терапията е напълно безопасна, но след процедурата могат да се появят по-продължителни зачервявания и отоци.
 • Лазерно лечение или оперативно отстраняване (абдоминопластика)
  Тук е важно да знаете, че лазерната терапия включва много процедури, а възстановяването от една операция отнема месеци, изпълнени с неудобство и болка. Макар и видими, резултатите при абдоминопластиката могат да бъдат придружени от нежелани странични ефекти и сериозни рискове за здравето ви.

4. Защо терапиите със Stria Ex са най-добрият начин за премахването на стрии

Ако търсите ефективен начин да премахването на вече съществуващите стрии по вашата кожа, но сте отблъснати от инвазивната природа на гореизброените процедури в естетичната медицина, то тогава не сте сами. Съществува друга иновативна неинвазивна терапия, която е също толкова ефективна и безопасна. Stria Ex е единствената в България иновативна методика, която постига редуциране на стриите с до 80%. В Ethics Body Sculpting комбинираме професионални процедури с козметика за домашна грижа. Използваме специален апликатор, който чрез вакуум засмуква и изтегля кожата. По този начин засилваме кръвообръщението в третираната зона, насищаме кожата с кислород и освобождаваме тъканите от излишните вещества. Процедурата задейства естествените процеси по възстановяване в организма. Тялото започва само да се регенерира, а кожата става по-здрава и еластична.

В следващите редове ще ви запознаем по-подробно с естеството на процедурата със Stria Ex.

Преди започването на работа с апарата, зоната на третиране се почиства и се нанася продукт номер 1 – Active cream. Активният крем се прилага само върху стриите, след това зоната се увива с фолио за 25-30 минути. Активният крем затопля зоната и засилва кръвообращението. Благодарение на активните си съставки от витамин Е и хиалуронова киселина, кремът спомага по-бързото възстановяване на кожата.

След свалянето на фолиото зоната се почиства и се поставя продукт номер 2 – масажно олио. То се поставя върху областта, която ще бъде третирана и се използва и по време на работата с уреда. Олиото омекотява кожата в увредената област и позволява едно безболезнено изтегляне на кожна гънка приложено от апарата. Процедурата е безболезнена и отнема 10-15 минути.

След като терапията с уреда приключи се поставя продукт номер 3 – Care cream. Той се нанася върху стриите. Кремът регенерира кожните влакна и стимулира производството на колаген в кожата като предотвратява появата на нови стрии и подобрява външния вид на вече образувалите се. Прилагането на Stria Ex не изисква възстановителен период и веднага след терапията може да се върнете към ежедневните си навици.

Броят на терапиите е от 1 до 5 процедури, веднъж месечно. Това зависи от дълбочината на стрията, цвета и годината и на получаване. След проведената терапия на клиентът получава Active и Care Cream, които прилага вкъщи, веднъж дневно, в рамките на 1 месец. Active cream затопля зоната на третиране, осигурява добра циркулация на кръв в увредената зона и възстановява здравия вид на кожата (нанася се за 15 минути). След 15 минути се поставя Care cream, който редуцира стриите, подобрява еластичността на кожата и стимулира производството на колаген.

Важно: Желателно е терапията да се избягва при бременност или предполагаема такава, при кърмене, при рак, при множествена склероза, при наличие на пейсмейкър или стент. Не е препоръчително процедурата да се извършва върху белези от операции.

5. Защо е важен комбинираният подход при премахването на стриите

Ние от Ethics Body Sculpting вярваме, че холистичният подход е най-подходящ за справяне с всяко едно предизвикателство. Ние комбинираме иновативни естетични процедури с внимателно изготвен хранителен и тренировъчен режим за всеки наш клиент. Целта ни е не само да помогнем на нашите клиенти да постигнат желаните резултати, но и да им съдействаме да ги задържат дългосрочно. Стремим се не само да премахнем стриите по кожата на нашите клиенти, но и да ги снабдим с необходимите знания, за да предотвратят образуването на нови. С помощта на нашите специалисти изготвяме индивидуален план подходящ за целите на всеки наш клиент. Фокусираме се главно върху иновативните неинвазивни процедури. Работим с утвърдени апаратни технологии на пазара CoolTech, VelaShape III, X-WAVE и Stria Ex, с които ви предоставяме забележими резултати. Анализираме резултатите както по време на терапията, така и след нея. Съдействаме ви с полезни съвети по всяко време. Грижим се за вашето самочувствие във всеки един етап от процеса, защото смятаме, че е важно да обичате себе си във всеки един етап от положителната трансформация на вашето тяло.

Ние от ETHICS Body Sculpting смятаме, че положителната промяна започва отвътре навън. Вярваме, че с нашите мисли, ние създаваме нашия свят. Затова се грижим се за вашата положителна нагласа във всяка една крачка по пътя към изграждане на желаната фигура.

Стриите са предизвикателство, с което можете да се справите и вие вече знаете как. Време е да пристъпите към оформянето на вашите тяло и ум с ETHICS Body Sculpting. Запазете своята безплатна консултация още сега или ни се обадете на +359 893 333 384.

ЗАПАЗИ ЧАС ЗА КОНСУЛТАЦИЯ
Свали наръчника за „Трите най-важни фактора за изящна фигура“

Leave a comment